برای درک بهتر نوسانات قیمت دلار نیاز به دانستن فرضیات اقتصادی است تحت این شرایط ارتباط گیری افراد با نوسانات ارز بسیار بیشتر می‌شود. به طور کلی، تورم و نقدینگی دو متغیر اقتصادی مهم هستند که رابطه پیچیده‌ای با یکدیگر دارند و تأثیر متقابلی بر یکدیگر دارند که تحت تأثیر عوامل متعددی می‌تواند قرار بگیرد.

فهرست []
    1. تورم و افزایش نقدینگی: یکی از نظریات درباره رابطه تورم و نقدینگی این است که افزایش نقدینگی (پول در گردش) ممکن است باعث افزایش تورم شود. وقتی که میزان پول در گردش در اقتصاد افزایش می‌یابد ولی تولید کالا و خدمات به همان نسبت افزایش نیابد، این افزایش نقدینگی می‌تواند به افزایش قیمت‌ها منجر شود.
    2. علل افزایش نقدینگی: افزایش نقدینگی معمولاً به دلیل چاپ پول توسط بانک مرکزی، افزایش وام‌های بانکی، یا حتی افزایش درآمد مردم (به طور مثال از طریق تحقق درآمد نفتی در کشورهای صادرکننده نفت) اتفاق می‌افتد.
    3. تورم و نقدینگی: تورم ممکن است نتیجه افزایش نقدینگی باشد، اما این امر همیشه رخ نمی‌دهد. تورم نه تنها به افزایش نقدینگی بستگی ندارد بلکه به عوامل دیگری نیز وابسته است، از جمله تقاضا و عرضه، هزینه کارگری، تولید کالاها و خدمات، وضعیت بازار کار، سیاست‌های پولی و مالی، و شرایط اقتصادی و اجتماعی داخلی و خارجی.
    4. مداخله‌های سیاست‌گذاری: برای کنترل تورم و نقدینگی، بانک مرکزی‌ها و دولت‌ها از سیاست‌های مختلفی مانند تغییر نرخ بهره، تغییر نرخ تبادل ارز، کنترل تولید پول، و سیاست‌های مالی و مالیاتی استفاده می‌کنند.

    همان‌طور که در 4 مورود بالا هم اشاره شد نقدینگی روابط تنگاتنگی با تورم دارد و افزایش بدون کنترل نقدینگی ئر شرایطی که نرخ رشدی در تولید ایجاد نشود باعث ایجاد یک تورم پایدار می‌شود.

    در کشور ایران به طور متوسط طی سه دهه گذشته افزایش 27% ای نقدینگی را داشتیم. این نرخ نقدینگی در شرایطی شکل گرفته که به طور متوسط طی 3 دهه نرخ رشد اقتصادی کمتر از 2% بوده است!

    فکر می‌کنم تا همین جای مطلب یک دید کلی بر اوضاع اقتصادی ایران پیدا کرده باشید. اما این پایان کار نیست و برای بررسی روند قیمتی دلار بهتر است ادامه مطالب را هم دنبال کنید.

    تاثیرپذیری اقتصاد از تورم

    کشور ایران یک کشور با اقتصاد بانک محور است که تا عمده درآمدش مانند همه‌ی کشورهای نفتی، از محل صادرات مواد خام (نفت – گاز و میعانات گازی) است. در این ارز خارجی وارد کشور می‌شود که دولت برای تامین مصارف خودش از آن استفاده می‌کند. در شرایط نرمال یک کشور می‌تواند با کنترل رشد جمعیت، و نرخ بیکاری از نقدینگی ایجاد شده استفاده ببرد ولی در شرایط غیرنرمال مانند تحریم تقاضا و عرضه و زیرساخت‌های این‌گونه کشورها دچار شوک‌های اقتصادی خطرناکی می‌شود که کشور ایران هم دقیقا دچار این شوک شده است. وقتی محدودیت در تامین منابع به دلیل بحران‌های سیاسی، اقتصادی و یا طبیعی ایجاد می‌شود کاهش عرضه باعث متورم شدن قیمت ها می‌شود.

    قیمت دلار در ایران به دلایل متعددی مهم است. برخی از این دلایل عبارتند از:

    1. تأثیر بر قیمت کالاها و خدمات: ارزش دلار به عنوان یک ارز معاملاتی بین‌المللی، تأثیر مستقیمی بر قیمت کالاها و خدمات داخلی دارد. افزایش قیمت دلار معمولاً منجر به افزایش قیمت کالاها و خدمات در بازار داخلی می‌شود.
    2. تأثیر بر قیمت محصولات وارداتی: ایران وابسته به واردات بسیاری از کالاها و مواد اولیه است، از جمله محصولات غذایی، داروها، و مواد اولیه صنایع مختلف. افزایش قیمت دلار می‌تواند منجر به افزایش قیمت محصولات وارداتی شود.
    3. تأثیر بر تورم: نرخ تورم به طور مستقیم با نرخ ارز مرتبط است. افزایش قیمت دلار ممکن است منجر به افزایش تورم و کاهش ارزش پول محلی شود.
    4. تأثیر بر معیشت افراد: افزایش قیمت دلار می‌تواند به دلیل کاهش ارزش پول محلی، زندگی روزمره افراد را تحت فشار قرار دهد و هزینه زندگی را بالا ببرد.
    5. تأثیر بر صادرات و درآمد ارزی: قیمت دلار تأثیر مستقیمی بر درآمد ارزی کشور از صادرات دارد. افزایش قیمت دلار می‌تواند باعث افزایش درآمد ارزی از صادرات شود.

    به طور کلی، قیمت دلار یکی از شاخص‌های اقتصادی مهم است که بر تعادل اقتصادی و زندگی روزمره افراد تأثیر می‌گذارد.

    بنابراین با علم بر درک مطالبی که با هم تا به اینجا بررسی کردیم، رشد سالانه دلار با توجه به رشد دیگر پارامترهای پولی یک امر طبیعی است و اگر این رشد به صورت مقطعی توسط سیاست‌های مختلف کنترل شود صرفا یک وقفه در افزایش آن ایجاد کرده که اتفاقا باعث جهش بیشتر قیمت‌ها می‌شود. درست مانند اواخر سال 1397!

    روش‌های پیش‌بینی قیمت دلار

    از آنجایی که قیمت دلار یک پارامتر تاثیرگذار بر اقتصاد ایران است که می‌توان تاثیرش را در تجارت خارجی، موجودی ارزی بانک‌ مرکزی و همینطور سرمایه‌گذاری ها به صورت محسوس مشاهده کنیم. اگر سرمایه‌گذاران بتوانند یک بازه قیمتی را برای ارزش دلار در ابتدا و انتهای هر سال مشخص کنند، برای ارزش‌گذاری ها و کسب بازدهی موردانتطارشان دقیق‌تر و هوشمندانه تر عمل خواهند کرد.

    • نرخ دلار با استفاده از تورم ریالی:
      این روش که مرسوم ترین روش تعیین ارزش قیمت دلار در هر کشور است، ارزش دلار را از منظر نرخ تورم می‌بیند به این صورت که نرخ تورم در کشور A  را از کشور آمریکا کم می‌کنند و انتظار دارند بر اساس قیمت پایه سال قبل ، قیمت دلار برای انتهای سال محاسبه می‌شود.
      تورم ایران در دی ماه 1402: 43.6%
      تورم آمریکا 3.1% : Jan 2024
      تفاضل : 40.5%
      قیمت دلار انتهای سال 1401 : 45000 تومان
      ارزش دلار تا انتهای سال 1402 : 63.225 تومان
    • نرخ دلار با برابری نرخ درهم امارات:
      با استفاده از نرخ برابری درهم امارات به دلار آمریکا و ریال ایران نیز می‌شود ارزش دلار را بدست آورد. برای این کار کافیست وارد سایت ORG و از بخش نرخ ارزها عددی که برای نرخ درهم امارات مشاهده می‌کنید را در 3.67 که نرخ برابری دلار به درهم امارات هست ضرب کنید.
      28 بهمن 1402 : نرخ درهم امارات در بازار آزاد = 15300 تومان
      قیمت تعینی با نرخ برابری: 56200 تومان
    • تعیین قیمت با نرخ سکه امامی:
      با توجه به اینکه سکه دارای یک ارزش ذاتی است و نقدشوندگی مطلوبی در بازار دارد و همواره یکی از گزینه‌های سرمایه گذاری برای سرمایه‌گذران بوده با استفاده از قیمت روز این دارایی می‌توان از نوسانات دلار با اطلاع شد.
      نرخ روز تابلو سکه امامی 28 بهمن 1402: 000/932/32 تومان
      قیمت انس جهانی طلا: 2013 دلار
      وزن سکه امامی: 8.133 گرم
      نرخ تبدیل انس به گرم: 31.1034
      فرمول ارزش سکه امامی:

    نرخ دلار در معاملات سکه امامی : 252,68 تومان

    • تعیین قیمت با نرخ طلای 18 عیار:

    روش محاسبات در این شرایط هم تقریبا مشابه روش سکه است با کمی تفاوت در فرمول محاسباتی.
    نرخ روز تابلو طلا 28 بهمن 1402: 2.784.000 تومان

    قیمت انس جهانی طلا : 2013 دلار

    نرخ تبدیل انس به گرم : 31.1034

    فرمول ارزش طلای 18 عیار :

    نرخ دلار در معاملات طلا : 360,57 تومان

    تحلیل نهایی و نتیجه گیری

    با توجه به بررسی‌های انجام شده برآورد ارزش دلار ما برای انتهای سال 1402 از 57 هزار تا 63 هزار تومان است و قیمت دلار در بازار آزاد در حال حاضر حوالی 55000 تومان در حال معامله‌است می‌توان در نظر گرفت قیمت حول ارزش در حال معامله‌است و با توجه به انتخابات مجلس پیش رو و از طرفی سیاست های بانک مرکزی که در هفته‌های گذشته خودش را در نرخ سود سپرده ها نشان داد، به صورتی که نرخ سود سپرده از 23% به 30% در شرایط خاص رسیده است می‌تواند ترمز موقتی باشد برای حرکت دلار و انتظار داشته باشیم تا انتهای سال دلار در حوالی 57-60 هزار تومان نوسان کند.